Ga naar de hoofdinhoud

15 mei 2023

Algemeen

Leestijd: 1 min

Aanvraag reisdocument voor kinderen makkelijker

De aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitskaart voor kinderen onder 18 jaar is makkelijker gemaakt. Vanaf 15 mei kunnen ouders/voogden via DigiD een toestemmingsformulier tekenen.

Bij aanvraag van een reisdocument voor minderjarigen is toestemming nodig van de ouders/voogden. Tot nu moesten de gezaghouders een schriftelijk formulier invullen en ondertekenen. Nu kan dit via DigiD. Het maakt het proces een stuk eenvoudiger en voorkomt de kans op fouten, zoals bijvoorbeeld een handtekening die niet overeenkomt met de handtekening op het legitimatiebewijs van een ouder. 

Bijzondere situaties

Voor ouders die niet in Nederland zijn, is het makkelijker om de verklaring online via DigiD te doen. Ook voor gescheiden ouders kan het prettiger zijn om de toestemming digitaal in te dienen. Zo hoeven zij geen rechtstreeks contact met elkaar te hebben om de aanvraag van een reisdocument af te handelen.

Gaat u deze zomer op vakantie en moet u nog een nieuw paspoort aan vragen? Maak op tijd een afspraak via: Paspoort aanvragen | Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of Identiteitskaart aanvragen | Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina