Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Verkiezingen

Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over verkiezingen in Rotterdam. Bijvoorbeeld wat u mee moet nemen om te kunnen stemmen, waar de stembureaus zijn in Rotterdam. En hoe u kunt helpen bij de verkiezingen.

Verkiezingen 15 maart 2023

Stembureaus

Stemmen kon van 7.30 tot 21.00 uur. Alle 299 stembureaus zijn toegankelijk voor rolstoel of rollator, behalve gymzaal Rekerdijk, gymzaal Oldenoord en het stadhuis.

Meer over deze verkiezingen

Wat doet de provincie Zuid-Holland?

Hoe lossen we het woningtekort in Rotterdam op? En hoe zorgen we voor genoeg betaalbare energie in de toekomst? Dat hangt af van de politieke partijen in de provincie Zuid-Holland. Een andere bijzondere taak van de Provinciale Staten is dat zij de leden van de Eerste Kamer kiezen. Stem 15 maart voor de Provinciale Staten. 

Er doen 19 partijen mee met de verkiezingen in Rotterdam voor de Provinciale Staten. Alle partijen hebben ideeën hoe de problemen in onze provincie op te lossen. Waar komen meer woningen? Komen er meer windmolens of kiezen ze andere oplossingen? Hoe zorgen we voor genoeg banen in de toekomst? Allemaal vragen waar de provincie mee aan de slag gaat, samen met de gemeenten en andere partijen. 

Een man gooit een stembiljet in de bus.

Wat doen de waterschappen?

Nederland heeft honderden kilometers kust, duizenden rivieren, kanalen en sloten. We leven al eeuwen met water, met alle gevaren en kansen. De waterschappen maken keuzes om mensen te beschermen tegen het water. En het water te beschermen tegen mensen. Beslis mee over de toekomst van water in uw buurt.

Keuzes voor waterschappen

  • Moeten waterschappen hogere dijken bouwen? Of moeten waterschappen meer ruimte vrijhouden voor water? 
  • Moet een waterschap bezig zijn met recreatie op en langs dijken? Of is voor een waterschap alleen veiligheid belangrijk? 
  • Betalen waterschappen voor oplossingen om schade door droogte en wateroverlast te voorkomen? Of repareren waterschappen schade als het nodig is?
  • Bepaalt het water waar onze huizen komen? Of bepaalt waar onze huizen staan waar het water mag komen?
  • Moeten we beter letten op wat we door de wc spoelen? Of moeten de waterschappen meer belastinggeld stoppen in het water schoonmaken?
  • Moet ons water superschoon zijn voor mens, plant en dier? Of moeten we accepteren dat vuil water erbij hoort?

Heeft u een beperking?

In Rotterdam moet iedereen die mág stemmen ook kúnnen stemmen. En moet iedere kiezer zich welkom voelen. Hierom is het ook belangrijk dat stembureaus toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. Het gaat bijvoorbeeld om een mindervaliden-parkeerplaats dichtbij, voldoende verlichting, en een makkelijk te bereiken ingang. 

Stembureaus bereikbaar met rolstoel of rollator

Alle stembureaus in Rotterdam zijn toegankelijk voor kiezers in een rolstoel of met een rollator, behalve gymzaal Rekerdijk, gymzaal Oldenoord en het stadhuis. Bij elk stembureau is een mindervaliden-parkeerplaats dichtbij. Ook zijn de stembureaus allemaal goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Stemmen voor blinden en slechtzienden

Op alle stembureaus is een leesloep aanwezig. Er zijn 3 stembureaus speciaal ingericht voor kiezers die blind of slechtziend zijn: 1 in ieder waterschap. Het gaat om het Huis van de Wijk De Kip, Publiekslocatie IJsselmonde en Publiekslocatie Delfshaven. Hier zijn blindengeleide lijnen op de vloer zodat u de weg kunt vinden. En in de stemhokjes zijn een stemmal en soundbox beschikbaar.

Stemmen voor doven en slechthorenden

Het stembureau bij Stichting Welzijn Doven Rotterdam (SWeDoRo) is speciaal ingericht voor doven en slechthorenden. Hier kunnen kiezers met een gehoorbeperking zelfstandig en rustig hun stem uitbrengen.

Hulp nodig?

Een kiezer mag vragen om assistentie in een stemhokje. Dit is uitsluitend toegestaan wanneer de kiezer vanwege een beperking niet zelfstandig kan stemmen. Dit geldt ook voor kiezers die blind of slechtziend zijn. De kiezer kan zelf iemand meenemen of een stembureaulid om hulp vragen. De begeleider is te herkennen aan een geel hesje van het stembureau. Zo is duidelijk zichtbaar waarom er 2 mensen in één stemhokje zijn. Het dragen van het hesje is verplicht.

Meer weten wat de gemeente doet om de verkiezingen voor iedereen toegankelijk te maken? Lees hieronder het informatieblad.

Voor politieke partijen

Welke regels zijn er voor het maken van reclame tijdens verkiezingstijd?

Tijdens verkiezingstijd mogen politieke partijen reclame maken. Hieraan zijn echter wel regels verbonden. Deze zijn vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam en de burgemeester van Rotterdam.

Meer informatie

Heeft u vragen over verkiezingen in Rotterdam? Dan kunt u mailen naar verkiezingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bellen naar 14 010. We nemen binnen een paar werkdagen contact met u op.

Benieuwd naar de uitslagen van eerdere verkiezingen? Kijk op de website Verkiezingsuitslagen.nl. Link opent een externe pagina.